Sauvo – elämä lähellä

Merellinen Sauvo on idyllinen kunta Varsinais-Suomen etelärannikolla, reilun 30 kilometrin päässä Turusta. Sauvolle ominaista on rikas ja vivahteikas luonto sekä toimivat lähipalvelut. Yhteisöllisyys on sauvolaisille tärkeää ja omaleimaisilla asuinalueilla on aktiivista yhdistystoimintaa.

Kotoisaa asumista erinomaisten yhteyksien varrella

Sauvo on pieni ja kotoisa, noin 3000 asukkaan kunta Varsinais-Suomessa. Sauvon luonto on vaikuttava, sillä se sijaitsee Paimionlahden ja Halikonlahden välisellä kannaksella. Sauvossa on peräti 140 kilometriä rantaviivaa ja saaristosta tuttuja kallioisia mäkiä, joilta ihailla maisemia.

Hyvien liikenneyhteyksien Sauvosta on helppo hurauttaa sekä useisiin kaupunkeihin että saaristolomalle. Sauvon naapurikuntia ovat Paimio ja Salo sekä merelliset Kemiönsaari, Kaarina ja Parainen. Autolla matka suuremman kaupungin sykkeeseen Turkuun sujuu jouhevasti reilussa puolessa tunnissa E18-moottoritietä pitkin. Myös Kemiönsaaren suuntaan pääsee kätevästi suoraa tietä Sauvon keskustasta. Matkat taittuvat mukavasti myös julkisilla, jotka kulkevat monta kertaa päivässä Turun ja Kemiönsaaren suuntiin.

Sauvo kätkee sisäänsä pitkän historian

Sauvon juuret ulottuvat pitkälle menneisyyteen. Ensimmäiset kirjalliset merkinnät Sauvosta ovat jo 1300-luvulta, jolloin Turun tuomiokirkon Mustassa kirjassa mainitaan Sauvon kirkkoherran testamentanneen Turun tuomiokirkolle maatilan. Nykyisin Sauvon historiaa voi tarkastella esimerkiksi kunnan näyttävässä keskiaikaisessa harmaakivikirkossa, jossa on suuri kokoelma aatelissukujen ajoista muistuttavia puisia hautavaakunoita.

Sauvo sopii yrittäjille

Sauvossa paikallinen yrittäjyys kukoistaa ja kunta tarjoaakin loistavan maaperän oman elinkeinon harjoittamiseen. Siksipä sauvolaisista jopa noin joka kymmenes on yrittäjä. Sauvossa on monenlaisia yrityksiä, joista suuri osa liittyy maatalouteen. Joukosta löytyy myös ravintola- ja matkailupalveluita kuin myös tieto- ja asiantuntijayrityksiä.

Omakotitaloasujilla on hyvät oltavat

Rauhallisesta omakotitaloasumisesta haaveileville Sauvo on oivallinen valinta, sillä kunnassa on kaavoitettuna tontteja jokaiseen makuun. Tontit meren läheisyydessä ja metsätontit ovat hinnaltaan huokeita verrattuna monien suurempien paikkakuntien hintoihin. Edullisten hintojen lisäksi Sauvossa yhteistyö esimerkiksi lupa-asioiden parissa sujuu notkeasti.

Lapset viihtyvät uudistetussa päiväkodissa ja koulussa

Uusissa tiloissa toimiva viihtyisä päiväkoti Hakkiskoto sijaitsee keskustan tuntumassa hyvien kulkuyhteyksien varrella. Luonto on lähellä ja päiväkotilapset käyvätkin säännöllisesti retkillä ja leikkimässä luonnon helmassa. Pienet ryhmäkoot mahdollistavat kodinomaisen ja kiireettömän päivähoidon, ja pienimmille kuntalaisille on tarjolla myös monenlaisia harrastusmahdollisuuksia aina vauvasirkuksesta muskariin.

Sauvon peruskorjattu ja moderni koulukeskus valmistui vuonna 2020 ja tarjoaa lapsille yhtenäisen koulupolun aina esikoulusta yhdeksänteen luokkaan saakka. Lähin lukio löytyy kätevästi naapurikunnasta Paimiosta. Yhtenäiskoulun oppilaiden viihtyvyyden ja laadukkaan opetuksen takaavat pienet ryhmäkoot, hyvä yhteishenki sekä välittävä ilmapiiri. Sauvosta löytyy myös nuorisotalo sekä nuorisovaltuusto, jonka kautta nuoret voivat osallistua päätöksentekoon.

Harrastuksia mereltä maalle

Merellisen Sauvon alueelta löytyy kaksi Sauvon suosituimmista uimarannoista, Marjaniemi ja Sarapisto. Marjaniemi on paikallisten oma kesäkeidas, jossa sijaitsee myös grillauspaikka. Sarapiston leirintäalue puolestaan houkuttelee myös ulkopaikkakuntalaisia. Sekä Sarapistosta että Marjaniemestä on mahdollista lähteä Sauvon melontareitille. Sauvon rantaviivaa pitkin kulkeekin mahtava kymmenien kilometrien mittainen melontareitti, jonka varrella on helppo tehdä säännöllisiä pysähdyksiä ja yöpyä luonnossa.

Sauvossa erityisesti luontoliikkujat, urheilijat ja metsänkävijät nauttivat sydämensä kyllyydestä harrastamisesta monipuolisissa maastoissa. Myös lapsille löytyy monenlaisia harrastusmahdollisuuksia ympäri Sauvoa, ja kunta pyrkiikin takaamaan jokaiselle lapselle ilmaisen harrastuksen. Harrastustoiminnan suunnittelussa on kuunneltu lasten toiveita, ja tarjolla on esimerkiksi koodausta, parkouria ja ilmaisutaitoa.

Aikuisille liikunnan iloa tarjoavat esimerkiksi Sauvon Syke, Sauvon Urheilijat ja jalkapalloseura Peimari United. Tekemistä löytyy myös kulttuurin ja kädentaitojen ystäville ja kulttuuritapahtumia järjestää esimerkiksi Sauvon Elävän Kulttuurin Seura. Sauvosta löytyy myös VPK.

Tutustu tarkemmin Sauvoon kunnan omilla nettisivuilla.

103 kommenttia artikkeliin ”Sauvo – elämä lähellä”

 1. I am a student of BAK College. The recent paper competition gave me a lot of headaches, and I checked a lot of information. Finally, after reading your article, it suddenly dawned on me that I can still have such an idea. grateful. But I still have some questions, hope you can help me.

  Vastaa
 2. Reading your article helped me a lot and I agree with you. But I still have some doubts, can you clarify for me? I’ll keep an eye out for your answers.

  Vastaa
 3. Do you mind if I quote a couple of your articles as long asI provide credit and sources back to your website?My blog site is in the very same niche as yours and my users would certainly benefit from some of the information you present here.Please let me know if this okay with you. Thanks!

  Vastaa
 4. Reading your article helped me a lot and I agree with you. But I still have some doubts, can you clarify for me? I’ll keep an eye out for your answers.

  Vastaa
 5. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

  Vastaa
 6. Reading your article helped me a lot and I agree with you. But I still have some doubts, can you clarify for me? I’ll keep an eye out for your answers.

  Vastaa
 7. Woah! I’m really enjoying the template/theme of
  this site. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s tough to get that
  ”perfect balance” between user friendliness and appearance.
  I must say you’ve done a awesome job with this. In addition, the blog loads super fast for me on Safari.
  Superb Blog!

  Vastaa
 8. What i don’t realize is in truth how you are no longer really a lot more well-appreciated than you
  might be now. You’re very intelligent. You recognize thus considerably when it comes to this matter, produced me for my part imagine it from a lot of varied angles.
  Its like women and men are not fascinated unless it is something
  to accomplish with Woman gaga! Your own stuffs great.
  All the time maintain it up!

  Vastaa
 9. I really love your site.. Excellent colors & theme. Did you build this website yourself?
  Please reply back as I’m planning to create my own personal site and would like to know where you got this from or exactly what the theme is named.
  Many thanks!

  Vastaa
 10. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You obviously know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your weblog when you could be giving us something informative to read?

  Vastaa
 11. When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Thanks!

  Vastaa
 12. Hi are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own.
  Do you require any html coding knowledge to make your own blog?
  Any help would be greatly appreciated!

  Vastaa
 13. Thank you, I have just been searching for information approximately this topic for a long time and yours is the greatest I’ve discovered so far.
  However, what in regards to the bottom line? Are you sure about the
  source?
  powered by GoToTop.ee
  https://ru.gototop.ee/

  Vastaa
 14. This is really interesting, You are a very skilled blogger.
  I have joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post.
  Also, I’ve shared your site in my social networks!

  powered by GoToTop.ee
  https://ru.gototop.ee/

  Vastaa
 15. hello there and thank you for your info – I have definitely picked up
  anything new from right here. I did however expertise a
  few technical issues using this site, as I experienced to reload the
  website a lot of times previous to I could get it to load properly.
  I had been wondering if your hosting is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect
  your placement in google and could damage your quality score if advertising and marketing with Adwords.
  Anyway I’m adding this RSS to my e-mail and can look out for a lot more of your respective
  exciting content. Ensure that you update this again very soon.
  powered by GoToTop.ee
  https://ru.gototop.ee/

  Vastaa
 16. Nice post. I learn something new and challenging on websites I stumbleupon on a daily basis.
  It will always be interesting to read through articles from other writers and use a little something from other websites.

  powered by CandyMail

  Vastaa
 17. I am now not certain where you’re getting your information, but great topic.

  I must spend a while learning more or working out more.
  Thank you for great info I used to be in search of this
  information for my mission.
  powered by GoToTop.ee
  https://ru.gototop.ee/

  Vastaa
 18. Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more from this post. I’m very glad to see such great info being shared freely out there.

  Vastaa
 19. Greate post. Keep posting such kind of info on your page.

  Im really impressed by your site.
  Hi there, You’ve done an incredible job. I’ll certainly digg it and in my opinion recommend
  to my friends. I am sure they will be benefited from
  this website.
  powered by GoToTop.ee
  https://ru.gototop.ee/

  Vastaa
 20. When a person writes an article he/she retains the considered a consumer in his/her brain that how a user can understand it. Therefore that’s why this bit of producing is outstdanding. Thanks!

  Vastaa
 21. Разрешение на строительство — это административный удостоверение, предоставленный авторизованными учреждениями государственной власти или местного руководства, который позволяет начать строительную деятельность или исполнение строительных операций.
  Разрешение на строительство формулирует законодательные основы и регламенты к строительной деятельности, включая предусмотренные категории работ, приемлемые материалы и техники, а также включает строительные инструкции и комплексы охраны. Получение разрешения на строительный процесс является обязательным документов для строительной сферы.

  Vastaa
 22. Your article gave me a lot of inspiration, I hope you can explain your point of view in more detail, because I have some doubts, thank you.

  Vastaa
 23. This is a very good tip particularly to those fresh to the blogosphere. Simple but very accurate infoÖ Thanks for sharing this one. A must read post!

  Vastaa
 24. Your article gave me a lot of inspiration, I hope you can explain your point of view in more detail, because I have some doubts, thank you.

  Vastaa
 25. Быстромонтируемые здания – это актуальные конструкции, которые отличаются громадной быстротой строительства и гибкостью. Они представляют собой строения, заключающиеся из эскизно выделанных составных частей или же узлов, которые могут быть скоро установлены на территории развития.
  Быстровозводимые конструкции из сэндвич панелей цена отличаются гибкостью также адаптируемостью, что дозволяет легко менять и трансформировать их в соответствии с интересами покупателя. Это экономически продуктивное и экологически надежное решение, которое в последние годы получило широкое распространение.

  Vastaa
 26. Hmm it appears like your blog ate my first
  comment (it was super long) so I guess I’ll just sum it
  up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying
  your blog. I too am an aspiring blog writer but
  I’m still new to everything. Do you have any tips and hints for beginner blog writers?
  I’d certainly appreciate it.

  Vastaa
 27. Your article gave me a lot of inspiration, I hope you can explain your point of view in more detail, because I have some doubts, thank you.

  Vastaa
 28. В целом, аренда инструмента предоставляет гибкую и экономически выгодную альтернативу покупке. Она позволяет получить доступ к широкому выбору инструментов, сэкономить деньги и избежать проблем, связанных с хранением и обслуживанием.
  прокат инструмента в Перми аренда инструмента в Перми.

  Vastaa
 29. Anna Berezina is a sexual blogger who shares her bosom experiences, insights, and thoughts on several topics through her personal blog. With a unrivalled chirography designate and a knack proper for storytelling: http://arendaizrail.com/robin/anna-b_106.html – Anna captivates her readers and takes them on a junket thoroughly her life. From journey adventures to deprecating evolvement, Anna covers a comprehensive order of subjects that resonate with her audience. Her blog not at best provides recreation and education but also serves as a dais instead of meaningful discussions and connections. Sign up with Anna on her blog as she invites you to be a part of her everybody and observation the power of storytelling.

  Enrol out Anna Berezina’s intimate blog for engaging substance and a glimpse into her fascinating life.

  Vastaa

Jätä kommentti